VYPRÁŽANÁ CUKETA S PEČENÝMI ZEMIAKMI A DOMÁCOU TATÁRSKOU OMÁČKOU

Jednoduchá zelenina – cuketa, je delikatesa, ktorú možno pripraviť na rôzne spôsoby. Výborná je vyprážaná v trojobale. Takýto chutný pokrm, keď doplnia ešte čerstvo upečené zemiaky, je jednoducho na nezaplatenie. Navyše celé chutné jedlo dopĺňa ešte výborná domáca tatárska omáčka.

NA CUKETU POTREBUJEME:

  • cuketa 
  • hladká múka
  • strúhanka
  • vajce 
  • soľ
  • olej

NA ZEMIAKY POTREBUJEME:

  • zemiaky
  • rozmarín
  • cesnak
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

NA TATÁRSKU OMÁČKU POTREBUJEME:

  • 2 žĺtky
  • 1 PL octu
  • 1 ČL horčice
  • 1 sterilizovanú uhorku
  • 1/2 šalotku
  • 15g kapár
  • petržlenovú vňať

POSTUP:

Cuketu nakrájame na kolieska a osolíme. V miske rozšľaháme vajíčko. Do druhej misky dáme hladkú múku a do tretej strúhanku. Kolieska cukety obalíme v trojobale.. Začneme v hladkej múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke. Takto pripravené cukety vyprážame v horúcom oleji dozlatista.

Zemiaky opláchneme vo vode a prekrojíme na polovicu. Vložíme ich do vriacej vody na 3 – 5 minút. Potom ich vytiahneme, osušíme a vložíme do misky. Pridáme trochu olivového oleja, nasekaného čerstvého rozmarínu, pár strúčikov pretlačeného cesnaku, mleté čierne korenie a soľ. Zemiaky premiešame spoločne s ostatnými surovinami. Položíme ich na plech, kde sme dali papier  na pečenie.  Vložíme ich do vopred vyhriatej rúry na 220°C. Pečieme ich 20 – 25 minút, potom ich otočíme a pečieme ďalších 20 – 25 minút.

Tatársku omáčku pripravíme jednoducho. Do misky dáme 2 žĺtky, horčicu a ocot. Metličkou rozšľaháme a po troškách pridávame olej. Pozor olej musíme pridávať v malých dávkach, nakoľko by to spôsobilo, že by tatárska omáčka nezhustla. Olej pridávame až do požadovanej hustoty a množstva. Potom pridáme najemno nasekanú sterilizovanú uhorku, šalotku, kapary, petržlenovú vňať a dochutíme soľou.