TEĽACÍ STEAK NA SVIEŽEJ OMÁČKE Z KAPÁR, PARADAJOK A SARDEL DOCHUTENEJ CITRÓNOM A BAZALKO

Jednoduchý a luxusný steak z teľacieho mäsa na vynikajúcej omáčke z kapár, paradajok a sardel ochutenej citrónovou kôrou, šťavou z citróna a bazalky. Táto omáčka je veľmi jednoduchá. Táto omáčka sa môže kľudne podávať aj teplá, stačí ju len prehriať.

INGREDIENCIE:

  • 800-900 g teľacieho mäsa
  • 5 paradajok
  • 1 citrón
  • 20 g sardel v oleji
  • 35 g kapary
  • hrsť bazalky
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP:

Ako prvé dáme do hrnca zohriať vodu, kde budeme lúpať rajčiny. Paradajky olúpeme jednoducho: „Zo spodnej časti narežeme do kríža paradajky. Vložíme ich približne na minútu do vriacej vody a následne ich opláchneme v studenej vode. Tým sa nám šupka pekne odpojí od dužiny a šupku paradajky jednoducho stiahneme.

Následne umyjeme a očistíme mäso. Mäso nakrájame na 4 väčšie kusy, nakoľko steak by mal mať aspoň 200g. Jednotlivé steaky z každej strany pokvapkáme olivovým olejom, ktorý do steaku vmasírujeme a z každej strany osolíme, okoreníme. Steak pripravíme, buď na grile, alebo na grilovacej panvici. Záleží len na vás, aký ho chcete mať. Ideálne je opekať z každej strany cca 3 minúty, aby bol mierne prepečený. Po opečení steak vytiahneme a dáme stranou odležať, buď pod pokrievku, alebo najlepšie do alobalu,  na približne 5 minút.

Medzi tým pripravíme studenú a rýchlu omáčku. Do mixéra vložíme olúpane paradajky, sardely, kapary, bazalku, kôru z jedného citróna, šťavu z polovice citróna, pár kvapiek olivového oleja, okoreníme, osolíme a všetko premixujeme. Takto sviežu omáčku môžeme podávať s našim teľacím steakom.