TAGLIATELLE S MEDVEDÍM CESNAKOM POSYPANÉ ORECHMI A CHRUMKAVOU SLANINOU

Cestoviny sa pripravujú na tisíce spôsobov, tak ako aj existuje množstvo druhov cestovín. Tagliatele sú veľmi chutný druh cestovín, ktorý ja osobne zbožňujem asi najviac. Známa krémová omáčka Carbonara z vajec a žĺtok mi dala základ pre omáčku do tohto chutného pokrmu. Omáčku som doplnil chutným a zdravým medvedím cesnakom. Celý tento pokrm na záver posypeme nasekanými orechmi a chrumkavou slaninou, čo privedie tento pokrm do úplne iného kulinárskeho levelu.

INGREDIENCIE:

  • 300 – 330 g cestovín (tagliatelle)
  • 90 g medvedieho cesnaku
  • 40 g orechov (mix)
  • 60 g mäsovej slaniny
  • 35 g Pecorino
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1dcl vína
  • 1 šalotku (poprípade menšiu cibuľu)
  • muškátový oriešok
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé položíme na sporák variť vodu na cestoviny. Potom nakrájame na menšie kúsky medvedí cesnak, na kocky slaninu a najemno nasekáme orechy. Orechy použijeme rôzne druhy, výber je len na vás. Ja som zvolil mandle, vlašské orechy a pekanové orechy. Do rozpálenej panvice pridáme na kocky nakrájanú slaninu, ktorú necháme opekať v panvici do chrumkava. Medzitým si najemno nakrájame aj šalotku. Akonáhle je slanina opečená dochrumkava , vytiahneme ju z panvice. Do tej istej panvice pridáme pár kvapiek olivového oleja a následne do neho vložíme restovať šalotku. Keď začína byť šalotka zlatistá, pridáme k nej medvedí cesnak. Chvíľu orestujeme a podlejeme vínom. Víno necháme prejsť varom, aby sa nám z neho odparil alkohol. Pomocou varešky ešte zoškrabeme zospodu panvice zostatky z opekanej slaniny, ktoré sa nám na dno panvice prilepili. Do vriacej vody pridáme variť cestoviny. Z vody, v ktorej sa varia cestoviny, použijeme jednu naberačku, ktorú pridáme do panvice k medvediemu cesnaku. Všetko stále nechávame spolu prejsť varom. V miske si medzitým rozbijeme jedno vajce, ku ktorému pridáme ešte jeden žĺtok a nastrúhaný syr pecorino. V prípade, že nemáte pecorino, kľudne môžete použiť aj iný syr, napríklad parmezán alebo Grana Padano. Vajce, žĺtok a syr spolu premiešame a odložíme stranou. Cestoviny varíme nie úplne do mäkka, ale aby boli trošku tvrdšie, čiže ,,al dente,,. Následne cestoviny vytiahneme a pridáme do panvice. Všetko spolu premiešame, necháme ešte chvíľu prejsť varom a odstavíme zo sporáka. Do odstavených cestovín pridáme  zmes z vajíčok a syra. Všetko premiešame, až sa nám vytvorí krásna emulzia. Takto pripravené cestoviny ešte dochutíme troškou nastrúhaného muškátového oriešku, soľou a čiernym korením. Pred servírovaním cestoviny posypeme nasekanými orechmi a chrumkavou opečenou slaninou.