ŠPARGĽOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA S CHEDDAROM, KRUTÓNOM A VAJÍČKOM

Špargľu a jej výbornú chuť asi netreba nikomu predstavovať. Využitie špargle v kuchyni, je taktiež každému dobre známe. Možno ju využiť  pri príprave prílohy, polievky, omáčky, cestovín, šalátov, slaných dezertov a podobne. Jednu chutnú krémovú polievku zo zelenej špargle som pripravil aj ja. Jej chuť som doplnil o výrazný a chutný syr cheddar. Všetko som to na záver “zaklincoval” výborným vajíčkom namäkko.

INGREDIENCIE:

  • 500g zelenej špargle
  • 800ml zeleninového vývaru / vody
  • 50g syru Cheddaru
  • 1 dcl bieleho vína
  • 1 šalotku / menšiu cibuľu
  • 2ks stonkového zeleru
  • 3 krajce chleba
  • 3 vajcia 
  • 100ml smotany
  • 2 PL masla
  • soľ, čierne korenie
  • olej

POSTUP:

Ako prvé očistíme a nakrájame na menšie kúsky špargľu. Taktiež nakrájame nadrobno šalotku a stonkový zeler. V hrnci rozohrejeme maslo s trochou oleja. Do rozpáleného masla s olejom pridáme nadrobno nasekanú šalotku a restujeme ju dozlatista. Následne pridáme zeler a ďalej restujeme. Po chvíľke pridáme nakrájanú špargľu, premiešame a zalejeme bielym vínom. Necháme chvíľu prevariť, aby sa z vína odparil alkohol a zalejeme vývarom alebo vodou.  Privedieme k varu, pridáme soľ, čierne korenie a pod pokrievkou varíme 25 – 30 minút. Po uplynutí času, dáme v druhom hrnci zovrieť vodu. Taktiež položíme rozpáliť na sporák aj panvicu. Z polievky vyberieme pár kúskov špargle a ostatnú časť polievky rozmixujeme. Pridáme smotanu, nastrúhaný cheddar (trochu cheddaru necháme na posypanie krutónov), vytiahnutú špargľu a polievku necháme minútku prejsť varom. Dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme prichystať k servírovaniu. V panvici opečieme z oboch strán chlieb, ktorý sme predtým pokvapkali pár kvapkami oleja a vznikne nám pekný, veľký krutón, ktorý teplý posypeme ešte cheddarom. Do hrnca s vriacou vodou vložíme vajcia a varíme podľa chuti, buď vajce namäkko, alebo natvrdo. Špargľovú polievku servírujeme s prekrojeným vajcom a veľkým krutónom posypaným cheddarom. Ak máme možnosť, môžeme pri servírovaní na tanier pridať aj lyžičku pesta (napr. z medvedieho cesnaku alebo bazalkového).