Ako prvé očistíme a nakrájame na menšie kúsky špargľu. Taktiež nakrájame nadrobno šalotku a stonkový zeler. V hrnci rozohrejeme maslo s trochou oleja. Do rozpáleného masla s olejom pridáme nadrobno nasekanú šalotku a restujeme ju dozlatista. Následne pridáme zeler a ďalej restujeme. Po chvíľke pridáme nakrájanú špargľu, premiešame a zalejeme bielym vínom. Necháme chvíľu prevariť, aby sa z vína odparil alkohol a zalejeme vývarom alebo vodou. Privedieme k varu, pridáme soľ, čierne korenie a pod pokrievkou varíme 25 – 30 minút. Po uplynutí času, dáme v druhom hrnci zovrieť vodu. Taktiež položíme rozpáliť na sporák aj panvicu. Z polievky vyberieme pár kúskov špargle a ostatnú časť polievky rozmixujeme. Pridáme smotanu, nastrúhaný cheddar (trochu cheddaru necháme na posypanie krutónov), vytiahnutú špargľu a polievku necháme minútku prejsť varom. Dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme prichystať k servírovaniu. V panvici opečieme z oboch strán chlieb, ktorý sme predtým pokvapkali pár kvapkami oleja a vznikne nám pekný, veľký krutón, ktorý teplý posypeme ešte cheddarom. Do hrnca s vriacou vodou vložíme vajcia a varíme podľa chuti, buď vajce namäkko, alebo natvrdo. Špargľovú polievku servírujeme s prekrojeným vajcom a veľkým krutónom posypaným cheddarom. Ak máme možnosť, môžeme pri servírovaní na tanier pridať aj lyžičku pesta (napr. z medvedieho cesnaku alebo bazalkového).