ŠPARGĽA S HLIVOU V OMÁČKE Z PLESŇOVÉHO SYRA POD CHRUMKAVOU POKRIEVKOU

Zdravý pokrm v lahodnej syrovej omáčke pod chrumkavou pokrievkou, to je presne tento pokrm. Zdravá a chutná zelenina, ktorá je namočená v delikátnej a výraznej syrovej omáčke je priam delikatesou. A to najlepšie nakoniec. Celá táto delikatesa sa nachádza pod chrumkavou pokrievkou, ktorá zvyšuje úroveň tohto jedla na iný stupeň.

INGREDIENCIE:

  • 500g zelenej špargle 
  • 2 mrkvy
  • 300g hlivy ustricovej
  • 2 ks stonkového zeleru
  • 1 šalotku / menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lístkové cesto (275g)
  • 200g plesňového syra
  • 200ml mlieka
  • 1 dcl bieleho vína
  • 170g masla
  • 1 PL hladkej múky
  • muškátový oriešok
  • hrsť pažítky
  • soľ, čierne korenie
  • olej

POSTUP:

Ako prvé očistíme zeleninu a následne nakrájame. Šparglu aj s hlivou nakrájame na väčšie kúsky. Zeler s mrkvou na menšie kúsky a šalotku najemno. V panvici rozohrejeme 50 g masla s trochou oleja. Pridáme šalotku a restujeme dozlatista. Potom pridáme zeler, cesnak, mrkvu, hlivu a špargľu. Všetko spolu chvíľu restujeme, osolíme a okoreníme. Následne podlejeme vínom a necháme 3 – 5 minút spolu variť. Medzitým si pripravíme syrovú omáčku. V hrnčeku roztopíme 100 g masla. Do rozpusteného masla pridáme lyžicu hladkej múky a restujeme ju dozlatista. Následne pridáme mlieko a plesňový syr. Plesňový syr pridáme rôzny druh, podľa chuti. Necháme chvíľu za stáleho miešania prejsť varom. Potom odstavíme omáčku stranou a pridáme trochu muškátového oriešku, asi za čajovú lyžičku. Taktiež pridáme do omáčky nasekanú pažítku. Do zapekacej misky vložíme zeleninu z panvice, ktorú vkladáme do misky bez tekutiny, ktorá nám v panvici zostala. Zeleninovú zmes v zapekacej miske zalejeme omáčkou a na vrch zapekacej misky položíme vrstvu lístkového cesta. Lístkové cesto popicháme vidličkou, aby nám unikala z misky para a natrieme so zostatkom masla, ktoré sme si dali predtým rozpustiť. Pečieme vo vyhriatej rúre 18 – 20 minút pri teplote 200 °C alebo dozlatista.