ŠALÁT Z RYŽOVÝCH REZANCOV, ČERSTVEJ ZELENINY PRELIATY ZÁLIEVKOU, POSYPANÝ MUNGO KLÍČKAMI, KORIANDROM, OPRAŽENÝM CESNAKOM A ČIERNYM SEZAMOM

Ázijská kuchyňa predstavuje čerstvosť, jednoduchosť prípravy a rozmanitosť chutí. Aj o tom je tento jednoduchý šalát s čerstvosťou a pestrosťou.

INGREDIENCIE:

  • 200-250 g tenkých ryžových rezancov
  • 1 ks Pak Choi ( poprípade iný typ kapusty)
  • 2 ks mrkvy
  • Zázvor (približné množstvo veľkosti 15 cm)
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 80-100 g mungo klíčkov
  • 2 PL čierneho sézamu (môžete nahradiť aj bielym)
  • 2 hrste koriandru
  • 1 PL cukru (najlepšie práškového)
  • 2 PL sójovej omáčky (najlepšie svetlej)
  • 2 PL sladký ryžový ocot (môže sa použiť aj klasický)
  • Šťavu z polovice limetky
  • chilli
  • olej, soľ

POSTUP:

Nakoľko je veľké mnozstvo ryžových cestovín a každé sa varia inak, doporučujem cestoviny uvariť podľa návodu, poprípade len zaliať na niekoľko minút vriacou vodou. Po uvarení alebo vytiahnutí z vriacej vody je dobré cestoviny prepláchnuť studenou vodou, aby sa nelepili.

Počas prípravy cestovín si nakrájame na jemné rezančeky Pak Choi, mrkvu, zázvor a chilli (kto nemá rád pálivé, nemusí ho použiť).  Taktiež nakrájame cesnak na tenké plátky, ktoré vložíme do rozohriatej panvice, kde sme vopred dali rozpáliť olej. Výber oleja záleží na Vás, avšak nepoužíval by som olivový, ktorý do ázijskej kuchyne nepatrí. Cesnak opražíme do chrumkava, ale dávajme pozor, aby neprihorel. Takto pripravený cesnak dáme bokom vychladnúť a necháme ho v oleji, s ktorým šalát budeme tiež polievať, nakoľko má cesnakovú príchuť. Netreba zabúdať, že aj po odstavení panvice zo sporáku, je olej ešte horúci a cesnak sa v ňom ešte dosmáža.

Keď máme pripravenú zeleninu a cesnak, tak prejdeme na prípravu jednoduchého dresingu.  Zmiešame ryžový ocot, sójovú omáčku, šťavu z polovice limetky a cukor. Následne do misy vložíme zeleninu, rezance, osolíme podľa chuti a všetko dôkladne premiešame. (Nezabúdajte, že dressing je tiež mierne slaný, nakoľko sa v ňom nachádza sójová omáčka). Uložíme na servírovaciu misu alebo taniere, posypeme nakrájaným koriandrom, mungo klíčkami, sezamom a opraženým cesnakom. Na záver celý šalát prelejeme dressingom a olejom z opraženého cesnaku.