ŠALÁT Z NAKLADANEJ REPY, ŠPENÁTU, OLÍV, HRUŠKY, ŠUNKY A OVČÍM SYROM

Šaláty sami o sebe sú veľmi zdravým, rýchlym a chutným pokrmom. Sú vhodné, či už na raňajky, obed, alebo aj večeru. Ich príprava nezaberie veľa času a výsledok býva priam božský. Jeden taký rýchly šalát z baby špenátu, čiernych olív, sušenej šunky a hrušky som pripravil aj ja. Celé som to doplnil domácky rýchlo naloženou repou v sladko – kyslom náleve. Na záver to už len dokončím delikátnym dressingom a pár hoblinkami ovčieho syra.

INGREDIENCIE:

  • 100 g baby špenátu
  • 1 hrušku
  • 60g čiernych olív
  • 100 g sušenej šunky
  • 1 červenú repu
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl octu
  • 50g kryštálového cukru
  • 1 ČL dijónskej horčice 
  • ovčí syr
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé pripravíme sladko – kyslý nálev, v ktorom sa bude nakladať červená repa. Vodu, ocot a cukor zmiešame a necháme prevariť na sporáku, pokiaľ sa cukor neroztopí. Zatiaľ červenú repu očistíme a nakrájame na malé kocky. Keď je nálev na červenú repu pripravený, vložíme do neho malé kocky repy a necháme ich v náleve 3-4 minúty povariť. Potom dáme repu s nálevom stranou, aby sa prestala variť, avšak stále ju necháme namočenú v tomto náleve. V náleve ju necháme približne 15 minút. Zatiaľ pripravíme dressing. V miske zmiešame päť polievkových lyžíc olivového oleja, jednu čajovú lyžičku dijónskej horčice a dve polievkové lyžice sladko-kyslého nálevu, ktorý dostal z repy červenú farbu. Pridáme do dressingu tiež soľ a čierne korenie. Všetko spoločne premiešame a vznikne krásny krémový dressing. Ďalej nakrájame čierne olivy a na tenké polmesiačiky aj hrušku. V miske zmiešame olivy s baby špenátom a  hruškou. Zeleninu rozložíme na tanier. Pridáme plátky sušenej šunky, naloženú repu a všetko polejeme dressingom. Na záver už len pridáme pár nastrúhaných hoblín ovčieho syra.