PEČENÉ MORČACIE SO ZEMIAKMI A KOREŇOVOU ZELENINOU

Jedná sa o veľmi jednoduchý recept klasického pečeného mäsa so zemiakmi a koreňovou zeleninou, ktorá dodá jedlu chuť. Toto jedlo som obohatil o víno, ktoré dodá jedlu arómu a taktiež v záverečnej fáze, pred podávaním o posypanie kôprom, ktorý privedie jedlo do ďalšej chuťovej dimenzie.

INGREDIENCIE:

  • 600g morčacieho stehna dolného (vykosteného, poprípade si vykostíme)
  • 800g zemiakov
  • 4 mrkvy
  • 4 paštrnáky
  • 2 cibule
  • 2dcl bieleho vína
  • 3 dcl vývaru (napr. zeleninový, poprípade vodu)
  • 4 bobkové listy
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • hrsť kôpru

POSTUP:

Najskôr pripravíme mäso. Buď ste kúpili vykostené morčacie dolné stehno, alebo si ho vykostíte doma. Následne je na Vás, či chcete pečené mäso s kožou, alebo bez kože. Mäso bez kože bude suchšie.  Následne očistíme zemiaky a zeleninu. Zeleninu nakrájame na kolieska, cibuľu na väčšie kúsky a zemiaky na polmesiačiky. Spodok zapekacej misy pokvapkáme olivovým olejom a poukladáme zeleninu, na ktorú položíme osolené a okorenené mäso. Taktiež nezabudnite osoliť a okoreniť aj zeleninu a zemiaky. Ak ste volili variantu mäsa s kožou, tak kožu jemne narežte. Pre zvýraznenie chute, doporučujem ešte takto pripravené jedlo na pečenie do rúry,  celé pokvapkať pár kvapkami olivového oleja. Keď to všetko máme pripravené, podlejeme bielym vínom a vývarom, pridáme bobkové listy, prikryjeme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220°C. Pečieme 50 – 60 minút, dokiaľ nebude mäso mäkké. Pred dokončením ešte mäso so zemiakmi  a zeleninou odokryjeme a vložíme pripiecť do rúry, približne na 15-20 minút. Po dopečení a vytiahnutí z rúry, všetko posypeme nasekaným kôprom, ktorý nám dodá lepšiu chuť k jedlu.