BRAVČOVÁ PANENKA S KRÉMOVOU OMÁČKOU Z KAPÁR

Populárna bravčová panenka je veľmi obľúbeným pokrmom. Jej výnimočnosť spočíva v tom, že príprava zaberie len pár minút a celú chuť pokrmu vždy doladí nejaká lahodná omáčka. V tomto prípade je to delikátna krémová omáčka s jedinečnými kapary.

INGREDIENCIE:

  • 600g bravčovej panenky
  • 50g kapár
  • 1 šalotka
  • 100ml bieleho vína
  • 200ml vývaru
  • 100ml smotany na šľahanie
  • 3 PL masla
  • soľ, čierne korenie 
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé očistíme bravčovú panenku. Očistenú bravčovú panenku osolíme, okoreníme a opečieme v rozpálenej panvici z každej strany. Keď je panenka opečená z každej strany, vložíme ju do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. V rúre ju pečieme približne 8 minút. Pred dokončením pridáme polievkovú lyžicu masla a roztopeným maslom panenku prelejeme. Po vytiahnutí z rúry ju necháme prikrytú 5 minút odležať. Omáčka k panenke je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Šalotku nakrájame najemno. Do rozpálenej panvice pridáme lyžicu masla a pár kvapiek olivového oleja. Počkáme, kým maslo spení a pridáme šalotku, ktorú restujeme dozlatista. Následne k nej pridáme kapary, necháme ich chvíľu popraskať na panvici a pridáme víno. Víno necháme prevariť, aby sa z neho odparil alkohol. Potom pridáme vývar a necháme chvíľu redukovať. Následne pridáme smotanu na šľahanie a zredukujeme na plameni do požadovanej hustoty. Dochutíme soľou, čiernym korením a tesne pred dokončením pridáme lyžicu masla. Lahodnú, krémovú omáčku servírujeme spolu s odležanou panenkou.