PANENKA PLNENÁ SUŠENÝMI PARADAJKAMI V PROSCIUTTE NA SLIVKOVO - VÍNOVEJ OMÁČKE S PEČENÝMI ZEMIAKMI PLNENÝMI MOZZARELLOU 

Delikátne jedlo, ktoré na prvý pohľad vyzerá komplikovane, ale pritom je tak jednoduché. Stačí len niekoľko surovín a špičkové jedlo máte na stole.

INGREDIENCIE:

  • 300g bravčovej panenky
  • 6 menších zemiakov
  • 4 plátky prosciutta
  • 5ks sliviek
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 150ml červeného vína
  • 1/2 šalotky
  • 70g sušených paradajok
  • 100g syra mozzarella
  • 1 PL masla
  • vývar / voda
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé umyjeme zemiaky a vložíme ich do vriacej vody na 5 minút. Obvarené zemiaky vytiahneme z vody a položíme ich na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom a osolíme. Takto pripravené zemiaky vložíme do vopred vyhriatej rúry na teplotu 220°C a pečieme 35 – 40 minút. Panenku očistíme, opláchneme a osušíme. Stredom, až skoro po koniec pichneme nožom. Pozor, aby sme panenku nerozrezali, potrebujeme len otvor na plnenie. Do otvoru pridáme sušené paradajky. Panenku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Obalíme ju prosciuttom a vložíme na rozohriatu panvicu s troškou olivového oleja. Opekáme ju z každej strany 2 minúty. Potom ju vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220 °C. V rúre ju necháme piecť 6 – 7 minút. Následne ju vyberieme a prikryjeme alobalom, aby odležala. Necháme ju odležať 10 minút.  Keď sú zemiaky upečené, vytiahneme ich a v strede ich jemne nakrojíme. Stlačíme ich z oboch krajov a zemiak sa pekne otvorí. Do každého zemiaka vložíme kúsok mozzarelly. Takto pripravené zemiaky vložíme naspäť do rúry na 4-5 minút. Šalotku nakrájame najemno. V panvici rozpálime trochu olivového oleja a pridáme šalotku. Necháme ju speniť dozlatista a pridáme nakrájane slivky. Všetko chvíľu porestujeme a pridáme červené víno. Víno necháme zredukovať, aby ostala len chuť vína. Pridáme slivkový lekvár  a trochu vývaru (poprípade vodu). Omáčku zredukujeme do požadovanej konzistencie, dochutíme soľou, čiernym korením a na úplný záver pridáme lyžicu masla.