KURACIE PRSIA NA CIBUĽOVO - HUBOVEJ ZMESI

Kuracie prsia sú obľúbeným jedlom pre mnoho ľudí. Je to pre ich lahodné, chutné a výživné mäso. Kuracie prsia sú zvyčajne suchší druh mäsa. Aj z tohto dôvodu pripravujem veľmi často kuracie prsia s kožou a kosťou. Koža a kosť zaručia, že tieto prsia ostanú šťavnaté a krehké. Navyše chrumkavá koža je nenahraditeľná súčasť pokrmu z kuracích opečených pŕs. K prsiam sa hodí vždy výborne nejaká omáčka, salsa alebo nejaká zmes. Tak je aj v tomto prípade. K lahodnému a chrumkavému kuraciemu prsu som zvolil chutnú cibuľovo – hubovú zmes.

INGREDIENCIE:

  • 2 kuracie prsia s kosťou a kožou
  • 300g kuriatok / iných húb
  • 3 veľké červené cibule
  • 2dcl bieleho vína
  • 3 PL masla
  • tymián
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Kuracie prsia, očistíme, osušíme, osolíme a okoreníme. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Zatiaľ v panvici rozpálime olej a vložíme tam prsia. Vždy vkladáme najskôr stranu s kožou. Opečieme dozlatista a otočíme na druhú stranu. Chvíľu ešte opekáme prsia aj z druhej strany, kde je kosť. Prikryjeme a vložíme na približne 15 – 17 minút do rúry. Zatiaľ, ako sa prsia pripravujú, nakrájame na polmesiačiky cibuľu a očistíme huby – kuriatka. Kľudne môžete zvoliť iný druh húb. Na dvoch lyžiciach masla a troche olivového oleja restujeme cibuľu s hubami. Celú zmes osolíme, okoreníme a pridáme trochu tymiánu. Restujeme všetko až do zmäknutia. Potom pridáme biele víno a necháme odpariť skoro všetkú tekutinu. Na záver pridáme už len lyžicu masla. Akonáhle sa prsia dokončili, vytiahneme ich a prikryté ich necháme ešte odležať asi 5 minút. Po odležaní môžeme opiecť prsia ešte na panvici s trochou oleja, aby ostala kožička chrumkavá. Zaberie to približne 2 minúty. Prse servírujeme na lahodnej cibuľovo – hubovej zmesi.