POMALY PEČENÁ CHRUMKAVÁ KAČICA S TYMIÁNOM A RASCOU

Obľúbený slovenský pokrm, ktorý má na Slovensku niekoľko desať, až storočnú tradíciu. Kačacie mäso je veľmi obľúbené a chutné. Pečené kačacie mäso túto obľúbenosť ešte zvyšuje. Existujú stovky receptov na pečenú kačicu. Jeden taký sme si pre vás pripravili a kačicu sme piekli s voňavými ingredienciami, akými sú tymián a rasca. Pre dokonalosť pečenia a úplnú lahodnosť mäsa sme kačicu piekli pri nízkej teplote. Vďaka pomalému pečeniu získava upečené mäso lepšiu konzistenciu, lahodnosť a chuť.

INGREDIENCIE:

  • 1 kačica
  • 3 čl mletej rasce
  • hrsť tymiánu
  • 30g masla
  • soľ
  • čierne korenie 
  • olej

POSTUP:

Najskôr očistíme a opláchneme kačicu, ktorú pomocou utierky osušíme. Následne pripravíme zmes, s ktorou kačicu potrieme. Zmes by mala byť dosť hustá, aby pekne držala na kačici. Do misky pridáme 2 PL oleja, 3 ČL mletej rasce, 3 PL soli a trochu čierneho korenia. Všetko premiešame a touto zmesou natrieme kačicu z vonku aj zvnútra. Dovnútra kačice vložíme hrsť tymiánu. Takto pripravenú kačicu necháme 24 hodín v chladničke marinovať. Po 24. hodinách kačicu vytiahneme a položíme na plech. Najlepšie je použiť plech s mriežkou, vďaka ktorej nebude kačica počas pečenia namočená v tuku, ktorý sa nám z kačice vypečie. Kačicu prikryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 3,5 – 4 hodiny pri teplote 150°C. Doba pečenia záleží od veľkosti kačice. Dĺžka doby pečenia 3,5 – 4 hodiny je pri kačici, ktorá má 2,2 – 2,5 kg. Po tejto dobe kačicu vytiahneme a budeme ju piecť odokrytú pri teplote 190°C, ďalších približne 20 minút, až kým nebude dostatočne chrumkavá.  Tesne pred dokončením, 1 – 2 minúty pred koncom, potrieme kačicu maslom, aby získala ešte krajšiu a lesklejšiu farbu.