PEČENÉ KAČACIE STEHNO S PYRÉ Z PEČENEJ TEKVICE A HUBOVÝM RAGÚ

Pečená kačička je delikatesa, ktorá nesmie raz za čas chýbať na každom stole. Najlepšia časť z pečenej kačice je samozrejme stehno. Prečo si nepripraviť túto delikatesu samostatne. A tak som sa rozhodol pripraviť krásne pečené kačacie stehná samostatne s výbornými prílohami. Medzi takéto prílohy jednoznačne možno zaradiť voňavé pyré z pečenej tekvice a samozrejme krásne, voňavé a chutné hubové ragú.

INGREDIENCIE:

  • 4 kačacie stehná
  • 600g tekvice
  • 200g čerstvých hríbov
  • 1 šalotku/menšiu cibuľu
  • 100ml koňaku/whisky
  • 50ml smotany 33%
  • 3 PL masla
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP:

Ako prvé kačacie stehná poriadne osolíme. Najlepšie aspoň 12 hodín vopred. Potom ich položíme na pekáč a odležané vložíme do vopred vyhriatej rúry na 160 °C a pečieme ich odokryté približne 2 hodiny. Tekvicu rozkrojíme na menšie časti, vydlabeme vnútro a poukladáme na pekáč. Osolíme, pokvapkáme trochou olivového oleja a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 °C, približne 30 minút. Upečenú tekvicu ošúpeme a vložíme do mixéra. Pridáme smotanu a rozmixujeme. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a ešte do teplého tekvicového pyré pridáme lyžicu masla.  Potom pyré prešľaháme a je pripravené na servírovanie. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Šalotku nakrájame najemno. Do panvice pridáme lyžicu masla a trochu olivového oleja. Pridáme šalotku a restujeme dozlatista. Potom pridáme huby a restujeme ďalej. Po chvíli pridáme koňak / whisky a zapálime to. Huby oflambujeme, dochutíme soľou, čiernym mletým korením, trochou tymianu a trochu ešte porestujeme. Na záver pridáme už len lyžicu masla, premiešame a servírujeme spoločne s tekvicovým pyré a kačacími stehnami.