GUĽATÁ CUKETA PLNENÁ BULGUROM A KAČACÍMI PEČIENKAMI
Cuketa je výborná zelenina, ktorá sa dá pripravovať na rôzne spôsoby. Ideálna je na zapekanie, kde náplň možno vytvoriť z čohokoľvek. Preto som spojil pár jednoduchých surovín a vytvoril som tento geniálny recept na cuketu. Pre zvýraznenie efektu som použil guľaté cukety, aby mali krásny klobúčik, pod ktorým sa skrýva geniálna náplň.
POSTUP:
Najskôr pripravíme bulgur podľa návodu. Bulgur buď varíme podobne ako ryžu, alebo ho len zalejeme vriacou osolenou vodou a necháme napučať približne 15 minút. Zakiaľ sa pripravuje bulgur, očistíme, umyjeme pečienky. Z guľatej cukety odrežeme vrchnú časť, tak aby nám vznikol klobúčik, ktorým pri zapekaní cukety prikryjeme a vnútro cukety vydlabeme. Ak máme klasické cukety, rozkrojíme ich a vydlabeme vnútro. Vydlabané cukety zvnútra kvôli chuti trochu osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Následne pečienky nakrájame na menšie kúsky. Do rozohriatej panvice pridáme pár kvapiek olivového oleja a najemno nasekanú šalotku. Šalotku orestujeme a pridáme k nej pečienky, ktoré zprudka chvíľu orestujeme, len aby sa zatiahli a dáme panvicu bokom. Takto pripravené pečienky s opraženou šalotkou pridáme k bulguru, kde pridáme ešte hrsť nasekanej bazalky. Zmes osolíme a okoreníme. Všetko dôkladne premiešame a s takto pripravenou zmesou naplníme cukety. Medzitým dáme vyhriať rúru na 220°C.
Naplnené cukety vložíme do zapekacej misky. Môžme ich pripraviť dvoma spôsobmi.
Buď ich pripravíme v rúre (v pare), alebo ich zapečieme. Pri prvom spôsobe nalejem trochu vody do zapekacej misky a cukety prikryjeme. Tak nám ostanú šťavnaté. Pripravujeme ich približne 15-20 minút. Pri druhom spôsobe pridáme do zapekacej misky trochu vody a vložíme ich do rúry odokryté, na približne 15-20 minút. Tak sa nám cukety trošku pripečú. Pre zvýraznenie pripečenia, môžeme ešte pred dokončením rúru prepnúť na gril a grilovať 3 – 5 minút.