GRATINOVANÁ CUKETA S MOZZARELOU A ZELENINOU

Jedlo pripomínajúce slnečné územie Talianska. Dokonalé vyladené chute zeleniny, podliate bielym vínom v šťave z paradajok je dokonalým pokrmom, ktorý osloví nejedného milovníka jedla. Aj keď sa jedná o vegetariánsky pokrm, určite toto jedlo očarí aj množstvo konzumentov mäsa. Celú chuť pokrmu dopĺňa mozzarella v cukete.

INGREDIENCIE:

  • 3 cukety
  • 300g mozzarely
  • 1 baklažán
  • 3 šalotky
  • 2 červené cibule
  • 4 paradajky
  • 4 zemiaky
  • 40g parmezán
  • 1,5 dcl bieleho vína
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé rozrežeme cukety stredom na polovicu. Cukety zbavíme vnútornej mäkkej dužiny pomocou lyžičky, tak aby sa stredom cukety vytvoril kanálik, do ktorého neskôr budeme pridávať mozzarellu. Baklažán, zemiaky a paradajky nakrájame na väčšie kocky. Zemiaky vložíme do hrnca s vodou a varíme približne 5 minút, aby trochu zmäkli. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Šalotku taktiež očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Do zapekacej misky vložíme paradajky, baklažán, cibuľu, šalotku, predvarené zemiaky a všetko pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a premiešame. Na vrch zeleniny poukladáme polky cukety, podlejeme bielym vínom, prikryjeme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Zeleninu necháme v rúre 30 – 35 minút, pokiaľ nie je mäkká. Po uplynutí času, zapekaciu misku vytiahneme a do kanálikov v cukete natrháme mozzarellu. Takto pripravenú cuketu spolu so zeleninou vložíme do rúry gratinovať ešte na 8 – 10 minút. Potom cuketu so zeleninou vytiahneme, všetko posypeme nastrúhaným parmezánom a môžeme servírovať. Ideálne je servírovať pokrm s pečivom, aby sa mohla ľahko konzumovať aj celá omáčka.