FIGOVÝ KOLÁČ S RICCOTOVOU PLNKOU
Pomerne jednoduchý koláč na prípravu, avšak výsledný efekt je v podobe sladkého prekvapenia na stole. Nápad na tento koláč má zaujímavý príbeh:
Raz som študoval podrobnú prípravu známeho marockého pokrmu (koláča) „Pastilla“. Koláč, ktorý je plnený sladkou plnkou obohatenou o mandle, hrozienka, holubie mäso a podobne, záleží od oblasti. Tento koláč má až 40 vrstiev tenkého cesta. Pár dní na to som sa išiel prejsť od obchodu a rozhodol som sa, že pripravím nejaký dezert z fíg. V tom mi dala inšpiráciu „pastilla“, aj keď tento dezert s tým nemá nič spoločné. A tak som kúpil figy, ricottu, lístkové cesto, mandle a išiel som na to.
Vytvoril som tiež okruhlý koláč, aj keď nie s toľkými vrstvami a samozrejme s inou, ale tiež sladkou plnkou, obohatenou o mandle. Výsledok bol tento výborný koláčik:
POSTUP:
Najskôr rozohrejeme rúru na 220°C, dosku si posypeme múkou a rozválame mierne lístkové cesto. Budeme tento koláč piecť v tortovej forme, ktorú najskôr vytrieme maslom. Do vytretej formy vložíme lístkové cesto. Kľudne môžeme použiť aj inú formu, poprípade zapekaciu misu. Okraje cesta necháme vyčnievať z formy, nakoľko po naplnení budeme koláč prekrývať. Následne si pripravíme plnku. Do misy pridáme riccotu, med, mandle a jedno celé vajce. Pre zvýraznenie všetkých chutí, doporučujem pridať štipku soli. Mandle, buď nasekáme, alebo použijeme lupienky. Všetko v mise dôkladne premiešame a vylejeme do formy na cesto. Následne plnku zvyšním cestom po okrajoch formy prikryjeme. Na vrch koláča poukladáme na polmesiačiky nakrájané figy. Takto pripravený koláč ešte posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme nasledovne:
V miske zmiešame maslo, múku a cukor, tak aby sa nám vytvorila posýpka. Maslo by malo mať izbovú teplotu a najlepšie je posýpku premiešať rukami, až pokiaľ sa jednotlivé časti nebudú od seba oddeľovať a bude sa ňou dať lahko posypať koláč.
Keď je koláč posypaný posýpkou, vložíme ho do rúry na 25 – 30 minút. Po upečení ho vytiahneme z tortovej formy a nakoniec ho ešte pre krajší efekt posypeme práškovým cukrom.