BAKLAŽÁN PLNENÝ KUSKUSOVOU PLNKOU A PANEEROM

Baklažán je výborná zelenina, ktorá sa pripravuje na rôzne spôsoby. Často ju možno nájsť v orientálne kuchyni, tak ako aj kuskus, paneer, limetku, olivový olej, rímsky kmín, senovku grécku a koriander. Prečo všetky tieto ingrediencie nespojiť a nevytvoriť jeden výborný pokrm. Pečený baklažán má výbornú a nezameniteľnú chuť. Takto upečený a naplnený baklažán je dokonalý orientálny pokrm. Navyše celý pokrm dopĺňa obľúbený syr paneer, ktorý sa dá veľmi jednoducho pripraviť aj doma.

INGREDIENCIE:

  • 2 baklažány
  • 150g paneeru
  • 150g kuskusu
  • 1 cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 limetku
  • 1 granátové jablko
  • 1 PL rímskeho kmínu
  • 1 PL senovky gréckej
  • hrsť koriandru
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé rozkrojíme baklažán pozdĺž. Takto rozkrojený baklažán uložíme do zapekacej misky, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 30 – 35 minút, pokiaľ nie je baklažán mäkký. Zakiaľ sa baklažán pečie, pripravíme plnku z kuskusu. Kuskus pripravíme podľa návodu. Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na troche oleja v panvici dozlatista. Cibuľu môžeme kľudne trošku pripáliť, aby mala výraznú a pripečenú chuť. Nesmie sa však spáliť, lebo by bola horká. Orestovanú cibuľu pridáme k pripravenému kuskusu. Ďalej do kuskusu pridáme kôru a šťavu z limetky, hrsť nasekaného koriandru, nakrájanú jarnú cibuľku a trochu olivového oleja. Paneer nakrájame na kocky a pridáme ho taktiež do kuskusu. Paneer si ľahko vyrobíte aj doma. Recept na domáci paneer nájdete tu. Rímsky kmín a senovku grécku najskôr zohrejeme minútu na suchej panvici, aby sa z nich uvoľnili chute. Pre zvýraznenie ich rozdrvíme v mažiari. Takto pripravené koreniny pridáme ku kuskusu. Upečený baklažán vytiahneme z rúry a väčšiu časť dužiny z baklažánu vydlabeme lyžicou. Nevydlabeme úplne celú dužinu, aby baklažán držal pokope, ale len približne 2/3. Túto vnútornú dužinu pokrájame a pridáme ku kuskusu. Kuskus dochutíme soľou, čiernym korením a premiešame. Baklažán naplníme s pripraveným kuskusom a vložíme do rúry na 5-7 minút, aby sa chute prepojili. Pokrm nakoniec pri servírovaní posypeme zrnkami granátového jablka