CÍCEROVÁ KAŠA S DUBÁKOVO - KLOBÁSOVOU ZMESOU A KRUTÓNMI

Cícer je strukovina s vysokou výživovou hodnotou, ktorá je veľmi chutná a jej konzumácia je pre naše telo veľmi prospešná. Na Slovensku sa však zo strukovín konzumuje skôr fazuľa a šošovica. Cícer má v našej gastronómi menej ocenené miesto akoby si zaslúžil. Možno ho pripraviť v rôznych pokrmoch na rôzne spôsoby. Krémová lahodná cícerová kaša je jedna z variant prípravy cíceru. Túto chutnú, lahodnú kašu som doplnil o chutnú dubákovo – klobásovú zmes s voňavými koreninami. Zmes spolu s cícerovou kašou dopĺňajú chutné, chrumkavé a voňavé krutóny, ktoré pozdvihujú úroveň tohto jedla.

INGREDIENCIE:

  • 250g cíceru
  • 150ml smotany
  • 30g sušených dubákov
  • 3 klobásy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 červené cibule
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 PL masla
  • voda
  • soľ, čierne korenie
  • olej 
  • majorán
  • rozmarín
  • petržlenová vňať

POSTUP:

Ako prvé, pred prípravou pokrmu, je potrebné namočiť cícer do vody. Cícer by mal byť namočený aspoň 12 hodín pred prípravou, najlepšie 24 hodín. Po uplynutí doby na namočenie sa pustíme do prípravy pokrmu. Cícer vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Použijeme približne pol litra vody. Cícer varíme približne 30 minút, do zmäknutia. Počas varenia, namočíme sušené dubáky do vody, aby nám nasiakli a boli použiteľné. Keď je cícer uvarený, pustíme sa do prípravy cícerovej kaše. V hrnci, kde je uvarený cícer, ponecháme aj vodu, v ktorej sa varil. Použijeme však len menšie množstvo tejto vody, a to tesne nad dnom. K cíceru ďalej pridáme smotanu a všetko spolu rozmixujeme na kašu. Kašu dochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme 2 PL masla a premiešame. Takto pripravenú lahodnú a krémovú cícerovú kašu dáme stranou a pripravíme rýchlu, jednoduchú a chutnú zmes z dubákov a klobásy. Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Taktiež nakrájame klobásu na menšie kúsky a dva strúčiky cesnaku nadrobno. Na troche oleja v panvici orestujeme červenú cibuľu s klobásou. Po chvíli pridáme aj cesnak. Keď je cibuľa s klobásou orestovaná, pridáme červené víno. Z vína necháme odpariť alkohol a pridáme 2 dcl vody. Varíme až kým tekutina nezhustne. Celú zmes dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, rozmarín a majorán. Všetko spolu premiešame a zmes je pripravená na servírovanie. Na rozpálenej panvici opečieme ešte krajce chleba, ktoré sme pokvapkali trochou oleja. Opečené krajce chleba, potrieme strúčikom cesnaku a nakrájame na kocky. Takto pripravené kocky chleba sa nazývajú krutóny a spolu s cícerovou kašou a dubákovo – klobásovou zmesou vytvoria veľmi chutný a lahodný pokrm.