HUSTÁ ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA S MEDVEDÍM CESNAKOM

Polievky sú obľúbeným pokrmom po celom svete. Husté šošovicové polievky sú veľmi obľúbené trebárs aj v Indií, odkiaľ mám aj nejakú tú inšpiráciu pre túto delikátnu hustú šošovicovú polievku obohatenú o medvedí cesnak.

INGREDIENCIE:

  • 180 g červenej šošovice
  • 1,2l vody 
  • 3 zemiaky
  • 2 mrkvy 
  • 100g medvedieho cesnaku
  • 1 šalotku (poprípade menšiu cibuľu)
  • 3 bobkové listy
  • 1 PL rímskeho kmínu 
  • 2 PL masla
  • biely jogurt (k servírovaniu)
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé očistíme zemiaky a mrkvu. Nakrájame ich na menšie kúsky. Taktiež očistenú šalotku nakrájame najemno. Do rozpáleného hrnca vložíme maslo a pár kvapiek olivového oleja. Do hrnca ďalej pridáme šalotku a restujeme. Medzitým si v suchej panvici môžeme zľahka zohriať rímsky kmín. Vďaka zohriatiu v panvici získame viac arómy z rímskeho kmínu. K zmesi v hrnci pridáme ďalej šošovicu, bobkové listy a rímsky kmín. Všetko spolu premiešame a zalejeme vodou. Privedieme k varu a pod pokrievkou necháme variť asi 20 – 25 minút, do zmäknutia. 3 – 5 minút pred dovarením, pridáme k polievke nasekaný medvedí cesnak, všetko spolu dochutíme soľou a čiernym korením. Takto pripravenú polievku servírujeme s lyžicou bieleho jogurtu.