NÁTIERKA Z MEDVEDIEHO CESNAKU S DOMÁCIM CHLEBOM Z TROCH MÚK

Zo skoro každej suroviny sa dá vytvoriť chutná nátierka. Nie je tomu tak aj pri medveďom cesnaku. Z medvedieho cesnaku možno vytvoriť chutné a lahodné nátierky. Nápad na jednu chutnú a lahodnú nátierku z medvedieho cesnaku som priniesol aj ja. Klasické suroviny na výrobu nátierky som doplnil o lahodné mascarpone, čím vznikla delikátna nátierka z medvedieho cesnaku. K takejto lahodnej nátierke sa výborné hodí čerstvý chlieb. Existujú tisícky chlebov, ktoré si možno pripraviť. Ja som dovolil k tejto nátierke zvoliť chutný chlieb z troch múk.

INGREDIENCIE:

Na nátierku potrebujeme 

  • 75 g medvedieho cesnaku
  • 100g masla
  • 50g mascarpone
  • 1PL dijónskej horčice
  • 1PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie 

 

Na domáci chlieb potrebujeme 

  • 200 g semolínovej múky
  • 200 g špaldovej múky
  • 200 g pšeničnej hrubej múky
  • 25g droždia
  • 350ml vlažnej vody
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Nátierku pripravíme veľmi jednoducho. Medvedí cesnak nakrájame najemno. Maslo by malo mať izbovú teplotu, aby sa ľahko zmiešalo s ostatnými surovinami. V miske zmiešame maslo, mascarpone, dijónsku horčicu, olivový olej a najemno nakrájaný medvedí cesnak. Všetko spolu premiešame a dochutíme soľou, čiernym korením. Takto pripravenú nátierku servírujeme s mäkkým pečivom.

Domáci chlieb z troch múk si pripravíme tiež veľmi jednoducho. Múky preosejeme a zmiešame v jednej miske. Pridáme k nim droždie, soľ, čierne korenie a vlažnú vodu. Vymiešame pružné cesto, ktoré odložíme na 1,5 – 2 hodiny na teplé miesto, aby nám nakyslo.  Následne cesto vytiahneme z misky, premiešame a vytvarujeme z neho bochník chleba. Ten posypeme väčšou dávkou múky, na vrchnej časti narežeme pár rezov a necháme nakysnúť ešte asi 20 – 30 minút. Medzitým rozohrejeme rúru na 250 °C. Do rozohriatej rúry vložíme nádobu s vodou a spolu s ňou budeme piecť aj chleba na plechu. Nádoba s vodou sa pridáva, aby sa chlieb piekol vo vlhkom prostredí. Pečieme 35 – 40 minút. Potom chlieb vytiahneme a prikryjeme na 5 minút vlhkou utierkou. Takto pripravený chlieb môžeme konzumovať s našou výbornou nátierkou z medvedieho cesnaku.