POLIEVKA Z PEČENÉHO PAŠTRNÁKU

Paštrnák je zelenina málo používaná v našich kuchyniach. Jedná sa o veľmi chutnú zeleninu, ktorá je síce výrazne sladká, ale za to veľmi chutná. Pečením sa chuť paštrnáku zvýrazní. Polievka z pečeného paštrnáku je teda dokonalou a zdravou polievkou pre každého jedného z nás.

INGREDIENCIE:

  • 500g paštrnáku
  • 1,2 l zeleninového vývaru (poprípade vody)
  • 1 šalotku / cibuľu
  • 2 krajce chleba
  • 100ml smotany
  • 1/2 citrónu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé opláchneme paštrnák, ale neokrajujeme ho. V šupke je totiž najviac chutí. Na plech poukladáme paštrnák, ktorý pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou. Do rozohriatej rúry na 200 °C vložíme piecť paštrnák na 15 – 18 minút. Paštrnák pečieme do zlatista. K paštrnáku pridáme aj krajce chleba, ktoré sme pokvapkali olivovým olejom. Krajce chleba pečieme približne 10 – 12 minút. Tieto krajce chlebu nakrájame na kocky, a tým nám vznikli krásne, zlatisté krutóny. Po upečení, paštrnák nakrájame na menšie kúsky. Šalotku alebo cibuľu nakrájame najemno. Do rozpáleného hrnca pridáme trochu olivového oleja a restujeme na oleji šalotku dozlatista. Keď je šalotka orestovaná dozlatista, pridáme paštrnák, ktorý chvíľu restujeme spolu so šalotkou. Všetko spolu zalejeme vývarom alebo vodou a varíme približne 25 – 30 minút. Následne celú polievku rozmixujeme, pridáme nastrúhaný parmezán, dochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z citrónu.