HOVÄDZIE GULIČKY V CUKETOVEJ OMÁČKE

Cuketa je zelenina na všestranné využitie. Klasické hovädzie guličky sú veľmi známe v paradajkovej omáčke. Je to známy a populárny recept. Avšak v tomto prípade sa guličky z hovädzieho mäsa vykúpali v cuketovej omáčke. Cuketa je dokonalá aj v omáčke a v spojitosti s hovädzím mäsom vytvára geniálny pokrm.

INGREDIENCIE:

  • 300g hovädzieho (napr. plece)
  • 1 stonkový zeler
  • 1 šalotka (poprípade menšia cibuľa)
  • 2-3 cukety
  • 1PL nastrúhaného parmezánu
  • 1 dcl bieleho vína 
  • 3dcl zeleninového vývaru alebo vody
  • 50ml smotany
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • pár kvapiek citrónu

POSTUP:

Ako prvé zomelieme hovädzie mäso, ktoré následne dochutíme soľou a čiernym korením. Z takto pripraveného hovädzieho mäsa vytvarujeme guličky. Stonkový zeler a cukety nakrájame na menšie kúsky. Šalotku nakrájame najemno. Do panvice pridáme olivový olej. Na rozpálenom ohni z každej strany opečieme mäsové guličky. Následne guličky vytiahneme a pridáme najemno nasekanú šalotku, ktorú restujeme dozlatista. K šalotke potom pridáme stonkový zeler a cukety. Chvíľu restujeme a pridáme biele víno, ktoré necháme ,,minútku,, prevariť, aby sa z neho odparil alkohol. Následne pridáme vývar alebo vodu. Do tejto zmesi vložíme mäsové guličky a pod pokrievkou varíme 8 -10 minút. Následne guličky vytiahneme, zmes rozmixujeme. Do zmesi potom pridáme nastrúhaný parmezán, dochutíme soľou, čiernym korením, pár kvapkami citrónu a prilejeme smotanu. Všetko spolu premiešame, pridáme do omáčky guličky a môžeme servírovať.