POLIEVKA Z FIALOVÝCH ZEMIAKOV S RICOTTOU

Zemiakové polievky pozná snáď každý. Existujú stovky variácii  z rôznych druhov zemiakov. Fialové zemiaky sú výraznej fialovej farby, vďaka čomu polievka spolu s bielou ricottou, ktorá sa pridáva na záver, vytvorí neskutočnú farebnú eufóriu.

INGREDIENCIE:

  • 1ks fialových zemiakov
  • 1 šalotka (poprípade menšia cibuľa)
  • 1,5l zeleninového vývaru alebo vody
  • 2ks stonkového zeleru
  • 1 cesnak
  • 2 bobové listy
  • 250g ricotta
  • tymián
  • soľ, čierne korenie
  • olej

POSTUP:

Ako prvé očistíme a nakrájame zemiaky na menšie kúsky. Šalotku alebo menšiu cibuľu spolu s cesnakom nakrájame najemno. Ďalej nakrájame na menšie kúsky stonkový zeler a fialové zemiaky. Do hrnca pridáme trochu oleja a orestujeme šalotku s cesnakom. Akonáhle je šalotka s cesnakom orestovaná, pridáme fialové zemiaky a stonkový zeler. Všetko spolu chvíľu restujeme a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Pridáme tymián, bobkové listy, osolíme a okoreníme. Polievku varíme až pokiaľ zemiaky nezmäknú, čo bude trvať  približne 25 minút. Po uvarení zemiakov, vyberieme bobkové listy a polievku rozmixujeme. Servírujeme s lyžicou ricotty. Pre zvýraznenie farebnosti a chuti, môžeme ricottu zmiešať s nasekanou pažítkou