Ako prvé očistíme a nakrájame zemiaky na menšie kúsky. Šalotku alebo menšiu cibuľu spolu s cesnakom nakrájame najemno. Ďalej nakrájame na menšie kúsky stonkový zeler a fialové zemiaky. Do hrnca pridáme trochu oleja a orestujeme šalotku s cesnakom. Akonáhle je šalotka s cesnakom orestovaná, pridáme fialové zemiaky a stonkový zeler. Všetko spolu chvíľu restujeme a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Pridáme tymián, bobkové listy, osolíme a okoreníme. Polievku varíme až pokiaľ zemiaky nezmäknú, čo bude trvať približne 25 minút. Po uvarení zemiakov, vyberieme bobkové listy a polievku rozmixujeme. Servírujeme s lyžicou ricotty. Pre zvýraznenie farebnosti a chuti, môžeme ricottu zmiešať s nasekanou pažítkou