KAČACIE PEČIENKY PEČENÉ V ČERVENOM VÍNE S ROZMARÍNOM NA RUKOLOVOM RIZOTE
Moderné a luxusné jedlo, ktoré sa skladá z pár surovín a výsledný efekt je na nezaplatenie. Klasické pečienky pripravené trošku inak a servírované na zdravom, jednoduchom a krémovom rizote.
INGREDIENCIE:
Rizoto:
- 360 g ryže Arbolio alebo Carnaroli
- 0,8 -1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 dcl bieleho vína (suché)
- 1 šalotku
- 65 g masla
- 50-60g parmezánu alebo jeho náhrady Grana Padano
- 70-75 g rukoly ( cca 5 hrstí)
- olivový olej
- soľ,čierne korenie
Pečienka:
- 500 g kačacích pečienok (môžete nahradiť aj kuracími)
- 3 dcl červeného vína (suché)
- 5-6 stoniek tymiánu
- soľ
- čierne korenie
POSTUP:
Najskôr rozohrejeme rúru na 200°. Začneme očistením a najemno nakrájaním šalotky. Taktiež umyjeme a očistíme pečienky. Do zapekacej misky poukladáme pečienky a zalejeme ich červeným vínom. K tomu pridáme tymián, soľ a čierne korenie. Prikryjeme a vložíme do rozohriatej rúry. Pri teplote 200° pečieme 20-25 minút. Následne si prichystáme rizoto s rukolou. Rozpálime panvicu, kde pridáme polovicu masla a trochu olivového oleja. Do roztopeného masla pridáme šalotku a orestujeme ju do zlatista. Keď je šalotka zlatistá, pridáme polovicu množstva rukoly. Po krátkom prebublaní, pridáme aj ryžu (môžete, ale aj nemusíte ju prepláchnuť, na konzistenciu to nemá vplyv). Približne 1-2 minúty restujeme šalotku s ryžou a rukolou a následne túto zmes zalejeme bielym vínom. Počkáme, kým ryža nasiakne tekutinu, obalí sa v nej a alkohol z vína sa odparí. Potom pridáme vývar. Nedajte všetok vývar naraz! Rizoto za stáleho miešania a pridávania vývaru miešame, až pokiaľ nebude ryža „al dente“. Varíme zhruba 20-25 minút. Tesne pred dovarením pridáme ostatnú rukolu, zvyšné maslo a nastrúhaný parmezán. Všetko dôkladne premiešame. Medzitým sa dorobili aj pečienky a môžeme servírovať. Najskôr servírujeme na tanier rizoto, na ktoré poukladáme pečienky. Môžeme ešte doladiť hoblinami parmezánu, pár lístkami rukoly a olivovým olejom.