ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ

Geniálny čerešňový koláč s lahodnou a krémovou plnkou, ktorej vanilková vôňa vás hneď dostane do kolien. Koláč je pomerne jednoduchý na prípravu, avšak výsledok je geniálny, v podobe voňavého a lahodného čerešňového koláčika.

INGREDIENCIE:

Na cesto potrebujeme: 

  • 300g hladkej múky
  • 170g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL vody
  • štipku soli

    

Na plnku potrebujeme: 

  • 500g čerešní
  • 350ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový struk (vanilkovej pasty)
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 citrón

POSTUP:

Múku, zmäknuté maslo, žĺtok a vodu vymiesime na cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 20 minút odležať do chladničky. Potom cesto roztiahneme vo forme na pečenie koláča. Cesto dáme predpiecť na 200°C po dobu 8 – 10 minút. Zatiaľ sa pustíme do prípravy plnky. Mlieko zmiešame v miske so žĺtkami, dužinou z vanilkového lusku (ak nemáte vanilkový lusk, použite vanilkovú pastu), cukrom, kôrou z citróna a šťavou z polovice citróna. Na predpečený koláč poukladáme čerešne a s touto plnkou ich zalejeme. Takto pripravený koláč dáme naspäť do rúry vyhriatej 200°C. Pečieme 20 – 22 minút