POLIEVKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE SO ŠAFRANOM A PÓROM

Chutná a zdravá červená šošovica je ideálna surovina na prípravu rôznych pokrmov. Často sa však z tejto delikátnej suroviny pripravuje hustá polievka. Takúto polievku som vylepšil ešte šafranom a pórom. Vďaka tomuto vznikla delikátna a krémová polievka z červenej šošovice.

INGREDIENCIE:

  • 250g červenej šošovice
  • 1 pór
  • 50g masla
  • 1,2 L zeleninového vývaru / vody
  • 2 PL rajčinovej pasty
  • 1dcl bieleho vína
  • 100ml smotany
  • šafran
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

Ako prvé nakrájame bielu časť póru na kolieska. Časť si necháme stranou, časť orestujeme na 30 g roztopeného masla s trochou oleja. Keď pór zmäkne, pridáme k nemu červenú šošovicu a rajčinovú pastu. Podlejeme bielym vínom a necháme chvíľu prebublať. Potom pridáme šafran a zeleninový vývar, poprípade vodu. Pod pokrievkou varíme približne 15 – 20 minút, pokiaľ šošovica nezmäkne. Šošovicovú polievku rozmixujeme, pridáme smotanu, dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme servírovať. Zvyšnú časť masla roztopíme v panvici s trochou olivového oleja a orestujeme v nej zvyšné kolieska póru. Polievku servírujeme spoločne s orestovaným pórom.